Välkommen till hemsidan för den Svenska föreningen för linstyrda modellracerbilar. Dessa kör vi fästa till en centrumpåle med en stållina, och de går på en cirkulär betongbana. Linan är c;a 10 meter lång och topphastigheten mäts elektroniskt under 8 varv. Snabbaste under en körning vinner. Denna gamla hobby som började 1937 i Kalifornien och i Sverige 1942 sätter focus på maximal toppfart under kort tid samt mekanisk teknik och metallurgi och de senaste landvinningarna inom dessa områden användes för maximal motoreffekt. Hastigheterna går upp mot 345 km/tim för en motor på 10 cc. Klicka här för mera om hur det går till och bilarna ser ut. SMRU är medlem av Europeiska linbilsföreningen FEMA (Federation Europeenne du Modelisme Automobile, 16 medlemsländer) och WMCR ( World Organisation Model Car Racing. Europa, USA och Australien.) För Resultat FEMA-tävlingar i Europa, se www.speedmodelcar.com

sssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

11 Nov. Ny adress till Hemsidan = www.SMRU.info

New adress to SMRU = www.SMRU.info

Stig Hagberg har nu fått upp nya hemsidan i rymden och börjat bygga upp den. Den här gamla ligger kvar på denna adress t.v.

1 Okt 2010. Nils Björk sätter nu punkt som webbredaktör för SMRU,s hemsida. Stig Hagberg i Octan har lovat fortsätta, passar på att modernisera och förbättra. Hemside - adressen kvarstår, men det blir ny mail-adress. Säsongen är slut, det händer inget, så det är väl lagom nu, det blir oundvikligen stiltje ett tag. Hoppas - men tror inte - att de lata medlemmarna framöver skall hjälpa Stig bättre med material än som varit.

29 Sept. Det är full fart i stugorna med OPS 5 cc klassen. Anders Martinelle har tagit hem några nya motorer och delar: Intresserade kan kontakta honom via mail: a.m@mbox329.swipnet.se Eller tel: 070-5821849 , 011-165496


Priser; Motor 1750kr. Kolvbult 35kr/st. Vevhus 400kr/st. Kolv/foder 550kr/st. Shims 0,1mm. 35kr/frp. Shims 0,2mm 35kr/frp. G-klips 50kr/frp. Vevstake 350kr. Vevaxel 500kr.

22 Sept. Pokaltävlingen i Örebro 12 Sept. Resultat och bilder.

21 Sept. ORDFÖRANDE HAR ORDET

Jaha, kära linbilskollegor, då är den svenska modellracersäsongen slut 2010.

Och den avslutade vi med den traditionella Pokaltävlingen i Örebro. En något stympad tävling sett på deltagarantal men mycket trevlig ändå. Det som var mycket roligt var att hela Gävle-maffian var på plats så när som på Peter Wahlund som stannade hemma för att skruva ihop sina nya Picco-10:a. Enligt rykten så är dom flesta delarna medskickade så det gäller att först gå igenom allt och sedan dra skruvarna som ingår i satsen. Sådant drag som det är nu i Gävleklubben har vi inte sett på länge. Och sedan att dom nu rör på sig rejält t.o.m. på andra sidan Östersjön. Mycket roligt.

Om man sen tittar på säsongen i stort så ser vi att svensk modellracing står sig gott internationellt som vanligt. Först då den omöjlige Mats Böhlin som i stort sett tog storslam i form av EM - SM samt Grand Slam i 10cc och så nära att beröva Picco på hans världs- rekord. Sedan har vi Jonte Falks Grand-Slam i 5cc oxxå fast han fick nöja sig med silver i 5cc på EM.

Som en krydda på moset har Gävle-klubben nu oxxå presenterat WILMA CUP 2011 som kommer att ha lockande pris. Ett bra initiativ tycker jag.
Återkommer längre fram med utfallet av OPS-Cupen m.m.

21 Sept. WILMA CUP 2011.

Öppen för alla Wilma - bilar i ORIGINAL - bil och motor. Samtliga svenska tävlingar under tiden 1 maj - 30 Sept. ingår. Högsta sammanlagda hastighet från samtliga noterade tider vinner. Segerpremien är 500 kr. och en minnesplakett eller pokal.

Lycka till önskar Gävle Modellbilklubb.

15 Sept. Information om bitar till OPS. Följande mail har kommit från Italien - det finns nya delar till OPS ! Betänk att Urs Bach en gång hade världsrekordet 300 med OPS. Och Adi Malik, OPS mästertrimmare, har några förstärkta vevaxlar billigt.

"My name is Pompeo Giordano and I'm the responsible for the motor Mantua Model, former OPS.
I write because last week Mr. Alessandro Rossetti my former colleague told me that You are interested at the product OPS.
I in recent years have made many improvements on engines, with many new parts, if something interest You please contact me at the following e-mail address: giordanomantua@alice.it

9 Sept. Höst Hanover med final Grand Slam 4 - 5 Sept. Bilder.

31 Aug. Måsberget Open Race i Gävle 28 - 29 aug. Resultat och bilder.

25 Aug. P A Åkerstedt efterlyser däckformverktyg. Annonser.

16 Aug. SM i örebro 14 - 15 Aug. Resultat å lite prat.

11 Aug. Kassarapport från årsmötet. Klubbnytt.

7 Aug. Protokollet från årsmötet. Klubbnytt.

6 Aug. SM i Örebro nästa helg ! Träning fredag 13 Aug 10 - 18. Tävling lörd - söndag, 2 heat varje dag. Depåfest med Helge lördag kväll kl. 19. Anmälan till Helge "helge.b.eriksson@comhem.se" eller Lars " lars.i.sundberg@telia.com"

6 Aug. Reportage från EM i Kapfenhardt 30 Juli - 1Aug.

20 Juli. Sveriges EM-lag för 2010: Klass E1 Jan-Erik Falk. Klass E3 Stig Hagberg. Klass E4 Helge Eriksson, Jan-Erik Falk, Nils Björk. Klass E5 Mats Böhlin,Nils Björk. Helge åker inte av hälsoskäl.

18 Juli. Resultat å bild - prat Gävle 17 - 18 Juli.

6 Juli. Bilder och prat från Tallinn GP och GS.

30 Juni. Brev har kommit från Alessandro Rossetti. Modellflygare och horsare som många år arbetet på OPS fabriken. Via Malik i Munchen ( mästertrimmare av OPS motorer ) har han hört om att vi startat en OPS klass i Sverige. Han talar om var man kan få tag på nya delar till OPS. Det mesta finns utom insug. Annonser.

28 Juni. Min bror Carl-Arne Öberg har idag söndag den 20 juni avlidit efter en tids sjukdom. Carl-Arne blev 61 år gammal. Hälsningar / Janne Öberg

28 Juni. Härmed inbjudes alla modellbilförare till Gävle. Tävlingen 17-18 Juli som är internationellt utlyst ( FEMA-sanktionerad ). Tävlingen 28-29 Augusti är en nationell tävling där vi kör både vanliga klasserna och oldtimer. Det ryktas att till Augustitävlingen kommer även deltagare från England. Som vanligt skickas anmälningarna till mig.

Björn Larsson Kontaktman GMBK ---bjorn@online.se --- HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN.

16 Juni. Gävle GP och GS 11 - 13 Juni. Lit prat - bilder - så småningom resultat. gavlegp-10

11 Juni. VÄRLDENS KLIPP!!!! Modellbilförare som skall resa till EM i Kapfenhardt och VM i Australien passa på
att köpa resepresentkort till rätt pris. Presentkort med värde 55000 säljes för 44000 ( Fritidsresor ).
Björn Larsson bjorn@online.se

10 Juni. Ulf Carlen har skickat in en Populär Teknik sida från Okt 1946 om Jägne RT Spl.

26 maj. Lite bilder och prat från Kapfenhardt.

25 Maj. Styrelsen i SMRU klar. Sekreterare Håkan Ehn. Kassör Leif Persson. Se Styrelsen.

25 Maj. Gävle MBK vill ha in anmälningar till tävlingen 12-13 Juni GRAND PRIX + GRAND SLAM. Vi vill även ha reda på vilka som skall vara med på festen lördag kväll snarast möjligt,det är bra för vår planering av arrangemanget.
Björn Larsson Kontaktman GMBK bjorn@online.se

18 Maj. Åpps tävlingen i Örebro 6 Juni är inställd.

18 Maj. Varning för Tele2. Red. blev för nån månad sen med lögner pålurad bl. a. ett mobilt Tele2 bredband abonnemang, som jag inte har utrustning för eller behov av. Tele2 kör med rena lurendrejarmetoder och vägrar att annullera, så jag har sagt upp samtliga mina abonnemang hos dem och måste lösa ut de nya oanvändbara med flera tusen. Tycks inte få besked när denna dators abonnemang upphör och då det kan ta någon månad att få en ny operatör inkopplad, kan det bli så att det blir totalt stillestånd på denna hemsida någon månad i sommar.

15 Maj. Kommentarer till Ordförande Karl-Arne Karlssons redogörelse från Årsmöte och Tävling i Örebro 8-9/5. Jag håller med om att det inte var bra att ingen från GMBK var med på tävlingen men av olika omständigheter kunde ingen åka, det bara blir så ibland men vi lovar att bättra oss, jag lovar. Det skrevs att anmälan till EM skall vara inne senast 8/6 till SMRU. Skall det inte vara en uttagning av laget som det har varit i alla år?? I så fall vore väl det lämpligt att göra det på vår tävling GP+Grand Slam 12-13/6. Då hinner ju SMRU skicka anmälningarna till EM-arrangören eftersom att det skulle vara där senast 15/6.
Björn Larsson Kontaktman GMBK

14 Maj. Ordförande har ordet: Ja då var säsongsstarten avklarad med blandade känslor. Första glädjeämnet var två nya betalande medlemmar i form av Tony Kemoff och Anders Martinell. Andra glädjeämnet var att den här gången skulle vädergudarna vara skapligt snälla om man tittar totalt på Fredag,Lördag,Söndag. Skall man titta på något negativt så var det inte en enda Gävlebil på tävlingen. Man undrar nu när säsongen startar om inte någon från Gävle är tävlingssugen eller ? Iallafall dök herr
Tillman och Björklund upp men icke för att tävla men ändå.Kassör Bodinson var där men av en annan orsak. När det gäller SMRU:s årsmöte på Lördagen så var jag med om något märkligt. För första gången jag varit med så kunde inte årsmötet utse sekreterare för årsmötet inte ens något förslag på sekreterare kom från föramlingen. Då börjar man undra vad för fossiler som deltar på årsmötet. Nog sagt om detta. Nu till något helt annat. EM i Kapfenhardt vill ha in anmälningarna senast den 15:e Juni så då vill SMRU ha de svenska anmälningarna senast den 8:e Juni för samlad lista till Tyskland. Glöm ej detta !
Uppgifter: Namn-Bil-Motor-Klass-Reg.nr. OPS-Cupen fick en godkänd uppstart men vi tror att det dyker upp flera OPS-femmor snart. En uppmärksammad glad händelse var att se bröderna Stellan och Boris Åström på betongringen.
Karl-Arne Karlsson Back to workbench

13 Maj. 3 rookies i OPS cupen - se brommakannan längst ned.

10 Maj. Oldtimer med marknad i Örebro 8 Maj 2010.

10 Maj. Resultat och bilder från Brommakannan 9 Maj 2010

6 Maj. Lite bilder och ord från GP och Grand Slam i Pila Polen. Pila2010.

27 April. Ordförande har ordet: Om gud och tekniken vill så har SMRU en annons i "Allt Om Hobby" gällande vår säsongsstart i Örebro alias "Brommakannan". Tidningen skall komma ut den 4:e Maj. Back to workbench. Karl-Arne.

23 April. Sale of a genuine FTL 10 cc. car and parts. Annonser.

12 April. OPS generalen Håkan Ehn utlovar 1 krona per kilometer i premie till den första som gör 290 km/h eller mer framöver med en OPS femma !

Ordförande har ordet. Jag hoppar på tåget som OPS-generalen Håkan Ehn startat med 1 krona per kilometer för den som kör 290km och däröver med OPS-femma. OBS! Gäller alltså den första som presterar detta. I klartext. Kan bli ett fint netto på minst 580:- kr. och kanske mer. Lycka till era fartdårar ! Hälsn... Karl-Arne

8 April. Ordförande har ordet. Jag har talat med våran kassör Bodinsson om hur det har gått med inbetalningar av medlemsavgiften för 2010. Den skall vara inbetald senast den 1:a April vilket vissa inte har gjort tyvärr. Men vad som gäller är att skall man tävla på internationella tävlingar (4 st. i Sverige) så skall man även inneha FEMA-licens. Enligt Jörgen så har flera endast betalat den svenska avgiften på 400:- kronor fast vi tror att många kommer att tävla på alla som är på hemmaplan.
Alltså: Tänker ni t.ex. köra på "Brommakannan" så gäller det att skicka in 100:- för FEMA-licensen. Jag tror att många har kvar den gamla skrönan citat:" Skall man tävla utomlands så måste man ha en FEMA-licens "
För att få lite struktur på det så kommer vi nog att endast ha en summa för medlemsavgiften inklusive FEMA-delen nästa år. Beslut tages på årsmötet. Back to workbench ! Karl-Arne

1 April. All information och anmälningsblanketter till VM i Sydney 26 - 31 Oktober har kommit. Finns att hämta som pdf fil från Speedmodelcar. Det är då vår i Sydney och lagom varmt, banan är nu mycket snabb, Piccos rekord på 345 är satt där. Falk,Björk och Odelius planerar åka. Det borde bli fler! Det är trevligt i Australien ! Anmälan skall vara inne 2 Juli. Det tar ett dygn ungefär flyga dit och man får räkna med kostnad 13 - 14 000 kr för flygbiljett. Det är tänkt alla skall bo på ett hotell, enkelrum kostar 125 Au-dollar = 800 Kronor natten.

1 April. Ekstrand har gjort klart gjutmodell botten till Falks Vega. Nytt.

24 Mars. Inbjudan till Sveriges Grand Prix och Grand Slam i Gävle 11 - 13 Juni 2010. Kalender.

23 Mars. Inbjudan Oldtimer och Brommakannan samt Årsmöte Örebro 8 - 9 Maj. Kalender.

23 mars. Ordförande har ordet.
Nu närmar sig säsongsstarten med stormsteg för oss linbilsnördar. Jag och OPS-Generalen Håkan Ehn har nu gnuggat våra brains för att puffa på kommande OPS-Cup under 2010. Grundkraven är glasklara m.a.o. gäller original-vevhus, kolv och cylinder. Det finns med sannolikhet även pirattillverkade kolvar och cylindrar men originalvevhus OPS-29 är ett måste. Det kommer att finnas ett vandringspris där årets snabbaste OPS-körning får en inteckning. Varje tävling kommer även ha en OPS-segrare och därmed om möjligheter finns även en del priser. Det har hörts vissa röster att OPS-Cupen skulle vara något för nybörjare. Det skall man snabbt glömma. OPS-femmorna har en stor potential tror vi och en hel del brödsmulor har ramlat ner från blåslampornas (Nova-Rossi) depåbord som går att implementera på OPS 29-orna. Det har nu även uppmärksammats över gränserna om vårat objekt vilket har lett till att det finns en hel del OPS-delar att införskaffa.

Vi vill oxå uppmana till vår första tävling i Maj (Bromma-kannan) där vi har årets köp- och säljmarknad där ni tager med allt som är säljbart även samlar-prylar. Tänk då på delar som passar till OPS-29-orna. Gävleklubben söker med ljus och lykta efter bl.a. Vilmabilar för att fånga upp före detta linbilsåkare som vill tillbaka hoppas vi. Tänk på det. Ju fler vi kan få igång i SMRU ju roligare blir det. NU TILL ALLA SOM HAR EN OPS-BIL FRAM MED DOM OCH KÖR !!!!!!! Om inte så sälj dessa till dom som vill ha så att fler kommer igång.

Tyck till om ni har egna idéer om OPS-Cupen och meddela oss om dessa. T.ex. Skall vi ha ett poängsystem vid varje tävling för att kora årets OPS-Champ ? Hälsningar Håkan & Karl-Arne

Bildtext: Håkans Ehn:s OPS-femma inför 2010. Något att bita i.

8 Mars. Fredrik Colliander vill köpa OPS bitar. Annonser

7 Mars. Urs Bach hälsar och tycker 5 cc. OPS Cupen är god ide. Han har mycket delar till OPS motorer att avvara !

7 Mars. Ekstrand är nästan färdig med gjutmodellen till 2.5 bilen Vega. Nytt

24 Feb. FEMA ville att Gävle ändrade sitt datum för att inte kollidera med Monza, som var tvungna att ändra pg. av storbilstävling. Gävle ändrade snällt, men det visade sig att folk redan köpt flygbiljetter och blev förbannade så nu är det flyttat tillbaka igen.

"Dear friends, Please send me a.s.a.p. your final decision about the dates for GP+GS race in Gävle. Then I will know, what to answer to Dieter Hecht, who already has bought the tickets according to the old dates and is waiting for an answer. In this situation, where we are today, is though better maybe to keep the old dates. But please confirm me your decision. Best regards, Lembit Vaher"

Till SMRU. Som ni ser är det önskemål från Fema att köra GP GS 12-13 Juni. Jag tror att det är bäst att göra det för allas bästa. Det är ändrat i tävlingskalendern på Speed modelcar så vi kör så.

Björn Larsson Kontaktman GMBK

12 Feb. Ordförande har ordet ! Som svar på Leif Persson:s inlägg gällande OPS-Cupen 5cc. Insändare

11 Feb. Något surt till vårt meddelande. Insändare från Leif Persson.

11 Feb. Ekstrand har gjort mer på gjutmodellen till Vega. Nytt.

11 Feb. Gävle har flyttat sitt GP GS till 19 - 20 Juni för att inte kollidera med flyttade Monza.

7 Feb. Kman artikel om kompressionsmätning. Teknik.

4 Feb. Ekstrand håller på att göra botten-gjutmodell till Falks nya 2.5 bil Vega. Nytt

4 Feb. Inbjudan till EM i Kapfenhardt har kommit: finns på Engelska och Tyska på "Speedmodelcar".

4 Feb. Ulf Carlen håller på med ett oldtimer Dooling projekt. Oldtimer

4 feb. Jukka Vatanen i Helsingfors vill köpa 10 cc. bilar. Annonser.

4 Feb. 5 cc. OPS klass i Sverige. Håkan Ehn och Ordföranden håller på att dra igång en 5 cc. OPS klass i Sverige. I 1.5 och 2.5 cc klasserna finns det i stort sett ingen i landet som kan horsa upp bilarna i fart. I 5 klassen måste man ha en special Novarossi (dyr och finns inte att köpa ) som är 20 km/h snabbare än OPS. Så tanken kar uppkommit att man kör en särskild OPS 5 cc. klass i 5 cc. klassen. Det står nog en del gamla OPS bilar på hyllorna i Sverige. Det här borde vara en bra semi-nybörjar klass som inte behöver horsas så mycket. Definitionen blir OPS 5 cc. vevhus - foder - kolv. Ett flertal gubar har börjat rusta - fram med de gamla bilarna, om tre månader kör det igång.

4 Feb. Annons från Gävle. Gävle Modell Bil Klubb är intresserade av att köpa bilar av typ Wilmabilar 3,5 cc med originalmotorer så klart. Vid vår jubileumstävling i höstas kom många av våra gamla medlemmar upp och kollade på vad vi kör med. Vi tror att vi kan få igång några gamla att köra igen, men till ett vettigt pris och då tror vi att en Wilmabil är lagom att börja med. Jag vet att det finns ett antal sådana bilar stående, så låt oss få köpa dessa så kanske vi får några nya medlemmar till vår sport. Björn Larsson, Kontaktman GMBK

4 Feb. Motion från Gävle för årsmötet. Se klubbnytt.

4 Feb. Motion till FEMA för årsmötet från Leif Linden. Se klubbnytt

4 Feb. Hej alla! Snart dags att förnya medlemskapet för år 2010.Avgift för aktiv medlem är 400:- Avgift för passiv medlem är 150:-
För att få deltaga på av FEMA sanktionerade tävlingar krävs också licens. Avgift för licensen är f.n. 100:-
Inbetalningar göres till SMRU- plusgirokonto 56 33 60-7. Glöm inte att ange avsändare! Mvh. Jörgen Bodinson /kassör/

4 Feb. Aktuellt är att klubbarna skickar in årets förardeklaration MM. till tekn. sekr. Leif Linden. Se klubbnytt

4 Feb. Harald Arlautzki avliden.

3 Feb. Liten monolog från reaktören inför 2010. Driftstopp en månad ! Data-serverfirman hade i hemlighet ändrat något, så jag inte kom in på hemsidan förrän nyss, då dataproffset kom hem och jagade felet. Red var helt hjälplös.

Nu kommer inte mycket att hända till maj månad och då red. har en svårt sjuk och tidsödande fru att ta hand om kommer jag inte ha något vinter projekt att spaltfylla med och alltså händer inget på hemsidan på 4 månader om inte medlemmarna rycker upp sig och skickar in material.

2010

-------------------------------

29 Dec. Ordförande har ordet

Jaha kära linbilsåkare och likvärdiga nu är vi på väg in i ett nytt racing-år och vad det har i sitt sköte. Det är en hel del nybyggen på gång ute i stugorna vilket i sig ökar verksamheten hoppas jag.

För svensk del har 2009 varit ett bra år med ett som jag ser det förnämligt EM i Örebro och även resultatmässigt bra med EM-guld och Grand-Slam seger som toppnoteringar m.m.

Vi kommer 2010 att på prov starta OPS-Cupen (5cc) vilken då kommer att ingå i den ordinarie 5:a-klassen men får då en egen resultatlista. Håkan Ehn kläckte den idén under säsongen och det började att rycka i många järnceller har vi noterat. Vi skall försöka att få till lite priser för denna cup med lite sponsorhjälp om det går. Det kommer troligen att bli en sorts placeringspoäng vid tävlingarna samt kora en OPS-mästare vid säsongsavslutningen. Vi tror oss veta att denna idé lockar fram en hel del OPS-femmor som ligger i byrålådorna. Som jag ser det är det en lika stor bedrift att vinna i OPS-cupen som det är i blåslampornas cup (Nova-Rossi m.fl.). Vi får återkomma med vilka regler m.m. som kommer att gälla så att inte hela denna idé spårar ur.

När det gäller nybyggen då främst i klass 5 (10cc) så vill jag flagga för att det framöver kan komma att bli en viktändring i reglerna när det är frågan om totalvikten för en startklar bil. Isåfall skall vikten troligen minskas med 100 gram. Anledningen är linans bärkraft. Denna punkt togs upp på FEMA-mötet i Örebro. Naturligtvis gäller detta när det nu sker även alla befintliga 10cc-bilar.

I och med det vill jag och styrelsen önska er alla ett GOTT NYTT ÅR

22 dec.

17 Dec. Tävlingskalendern för 2010 är nu klar. Kalender.

9 Dec. EM filmen på DVD är nu slutsåld i första upplagan. Kan nu bekvämt köpas direkt av producenten på hans hemsida. www.pefilm.se ---- Mats Böhlin har också några filmer över som han kan sälja.

8 Dec. Lucia-Racet i Kapfenhardt 5 Dec. 2009 - bilder och prat.

16 Nov. Gävle har kommit med sina tävlingsdagar 2010. Kalender.

15 Nov. Filmen från EM 2009 är klar och har nu kommit. Kommer i veckan att skickas ut till de som bet 150 kr. Finns till försäljning vid Luciarace i Kapfenhardt. Red. tycker den blev väldigt bra, över all förväntan.

15 Nov. Ekstrand har köpt en liten borrmaskin-fräs på JULA för 3000 kr. Kan vara ett tips för hemmapularen. Nytt.

4 Nov. Nytt tak på tidtagarhuset i Gävle. Klubbnytt.

4 Nov. Det var så här allting började 1937 i Californien - Rosecrans Field - Los Angeles. Man höll linan i handen och var själv centrumpåle.

4 Nov. Håkan Ehn har informerat om att nästa år i Sverige gubbarna kommit överens att köra OPS CUPEN 5 cc. Det blir en klass i 5 cc klassen bara för de med OPS motorer. Verkar vara en mycket god ide till en lagomklass - där man inte behöver en specialtillverkad Novarossi för att hänga med. Så ta fram era gamla OPS bilar till nästa år - det finns många.

4 Nov. John D. Ellis i New York har appropå mats Supertigre bilar skickat bilder av sin nybyggda Kuebler Dooling 29 bil. Oldtimer

28 Okt. Mats Böhlin har gjort 4 växelboxar till 10 cc. Nytt

28 Okt. Bild från pokaltävlingen i Sept. av Ekstrand.

28 Okt. Sveriges snabbaste 2009. Snabbaste

27 Okt. Ordföranden har ordet. Klubbnytt.

10 Okt. Nytt från Lars Lundvik i Göteborg om banan där. Nytt.

10 Okt. Insändarreplik från tekn. sekr.Leif Linden om handtag.

7 Okt. Reportage från 3 - 4 Okt. Grandslam i Lyon.

27 Sept. Resultat Örebro Pokal tävlingen 26 - 27 Sept. Har.

23 Sept. Insändare från Leif Pehrsson om titan.

20 Sept. Gävles 50 års Jubileumstävling 19 - 20 Sept. Har.

11 Sept. Joachim Grenestedt i USA som var här för några år sen och gav goda råd om aerodynamik har nu kört sin mc-streamliner på saltöknen och tagit klassrekordet. Motorn är på 125 cc, varvade 13000 rpm, och han körde 133 mph. Detta är väl det närmaste våra grejor i skala 1:1.

10 Sept. Gävle. Program för helgen 18-20 september vid Måsberget Gävle. Fredag träning 10-16. Lördag och söndag tävling med första start klockan 10. Femaklasserna körs i ett heat per dag ev. två beroende på deltagarantal. Oldtimer körs båda dagarna. Utställningsbord och marknadsbord alla dagarna. Kamratfest i klubbstugan klockan 18 lördag kväll.

Välkommen till Europas ( Världens ) bästa bana. Björn Larsson KONTAKTMAN GMBK

27 Augusti. Gävle MBK vill ha in anmälningar till tävlingen 19 - 20 sept. Vi vill även ha reda på vilka som skall vara med på festen lördag kväll snarast möjligt,det är bra för vår planering av arrangemanget.

Björn Larsson - Kontaktman GMBK - bjorn@online.se

27 Augusti. Mats Böhlin har annons om nya avgasventilfjädrar 10 cc. Picco. Annonser.

27 Augusti. Insändare från Leif Persson om EM. Insändare.

Skriketorp 2009-08-24

Ja nu har Sverige genomfört ett som jag ser det ett alldeles utmärkt EM för linbilar. Istället för att nämna alla namn som har jobbat kopiöst med detta så är ingen nämnd och ingen glömd. Jag vet att några har lagt ned mycket mer energi än andra men så är det alltid när det gäller sådana här lite större arrangemang. Stort tack till klubbarna Octan och Caster som med all sannolikhet dragit det tyngsta lasset. Tyvärr kunde jag inte deltaga på EM beroende på andra familjära skäl just den helgen. Någon sade att det kan kallas timing från vilken synvinkel man nu skall tolka det.
Om man nu tittar på den sportsliga utdelningen för Sweden så var det ju inte kattskit. Dom två tunga titlarna plus lagsilvret (plus lite fler medaljer)talar sitt tydliga språk att än hänger gamla Sweden med. Ett stort tack från styrelsen till alla både för arbetsinsats och det resultatmässiga.
Karl-Arne Karlsson Ordförande SMRU

23 Augusti. Till Octan och Er andra! Ett stort tack och grattis till ett så väl genomfört Europamästerskap arrangemang. Först och främst till Nils Björk med resten av björkdungen, men även till Er andra från när och fjärran. Vi skall väl heller inte glömma Nisse Palméns insatser i sammanhanget. Tack än en gång ! Åke Ekstrand Ordf. Mrk Caster

18 Augusti. Tävlingen i Örebro i slutet av Aug. 29 - 30 är inställd. Så nästa Svenska tävling är Gävles 50 års Jubileum med Nostalgirace 19 - 20 Sept. Sen säsongavlutning Örebros pokaltävling med oldtimer 26 - 27 Sept.

17 Augusti. SM i GÄVLE 15 - 16 Aug 2009. Resultat-bilder-prat.

5 Augusti. EM i Örebro 28 Juli - 2 Aug. 2009. Bilder å prat.

25 Juli. På tisdag den 28 juli börjar Europamästerskapet för linbilar på Casters bana i Motorstadion vid flygfältet utanför Örebro - vid nya motorvägen mot Karlskoga.

Träning tis - ons - torsdag, tävling - Fre 31 Juli - Lörd. 1 Aug. - Sönd. 2 Aug.

14 Juli. Här är startlistor och välkommenpappret till EM i Örebro 28 Juli - 2 Aug.

Here are starting lists and organisation paper for FEMA EUROPEAN CHAMPIONSHIP 2009 in pdf files. Changes are raining in all the time and are accordingly updated. 2009-07-21 there are 127 cars listed.

Organisation paper - CLASS 1 - CLASS 2 - CLASS 3 - CLASS 4 - CLASS 5

9 Juli. Nästa vecka blir träning i Örebro för de som behöver träna inför EM. Ring Ulf Ek eller Nisse.

9 Juli. 115 bilar nu anmälda till EM i Örebro.

8 Juli. Vädjan från Leif Linden - teknisk sekr - att:
Vid bilbyte skall köparen snarast fylla i formulär # 8.1 med bilens FEMA nummer och skicka till mig fvb Lembit Vaher för registrering.
Billicensen, det lilla vita kortet, skall också fyllas i av den nya ägaren. Om en bil bytt ägare så många gånger att det inte finns mer plats på billicensen, meddela detta så att en ny kan utfärdas
PS Som jag tidigare meddelat så vill jag att ni skickar formuläret med kopia då jag för närvarande inte har kopierings möjlighet. Jag vill ha en kopia i FEMA pärmen för att kunna följa upp. TACK
Jag har förstått på Lembit att det slarvas med detta och det beyder ju att licenserna / ägarregistret inte stämmer med verkligheten MVH Leif Linden

7 Juli. Tallinn GP och GS 4 - 5 Juli 2009. Prat å nåra bilder.

28 Juni. Sommar-racet i Örebro 27 - 28 Juni 2009. Resultat å nåra bilder. Sv. rekord i 3.5 satte Stig Hagberg 255.7 km/h. Fantastiskt väder.

18 Juni. Gävle Modell Bil Klubb inbjuder till 50-årsjubileum med årets nostalgirace 19-20 September.
GMBK tänker i år fira att det är femtio år sedan vår betongbana invigdes. Den 20 september 1959 gick första tävlingen på vår bana vid Måsberget. Därför planerar vi att i helgen 19-20 September bjuda in alla modellbilförare att medverka till en trevlig sammankommst. Kom och kör eller ställ ut med det du har hemma. Ingen startavgift. Välkommen Björn Larsson, Kontaktman GMBK. bjorn@online.se

15 Juni. Gävle GP - RAIN - RAIN - regnade bort. Träning på fredagen, då var det torrt, men sen öste det ned hela lördan och söndan. Tråkigt - tråkigt, men väder kan man inte göra något åt. Gävlepojkarna hade jobbat mycket med banan, bl. a har de byggt ett nytt tidtagarhus - new timimg hut - Nedan går Björn Larsson och Bodinsson och tittar på blötan.

Nedan. Det blev tid till mycket fika å snack. Forslöf visade upp en av sina oldtimers - den Ferrari LM inspirerade strömlinjebil med Dooling 61 som Berra Skoglund byggde i mitten på 60 talet. Zettis byggde parallellt en liknande. Det blev början på inkapslade hjul eran.

10 Juni. Zettis har skrivit och korrigerat felaktigheter som "fabuleringskonstens mästare" ( den förvirrade Red.) skrivit från Old-timertävlingen 16 Maj och nedan om Mats protobil. Red. är en godtrogen typ som tror vad alla säger - det blir väl till att sluta skriva om Oldtimers, så att det inte blir fel.

9 Juni. På måndag 15 Juni efter Gävle tävlingen skall anmälningarna landsvis vara inne till EM. Måhända skall Sverige anmäla ett lag? det börjar bli tid. 20 bilar per land + en per EM mästare förra året - så Sverige kan anmäla 21 bilar. En lagledare skall utses, och två delegater till FEMA-mötet. Förberedelserna för EM är i full gång.

4 Juni. Kapfenhardt 30 - 31 Maj med bilder och prat.

19 Maj. Oldtimerköret i Örebro 16 Maj.

18 Maj. Brommakannan med bilder och prat.

1 Maj. Säsongen har börjat - första träningsdagen 2009 i Örebro. Strålande sol - vindstilla +18 ° C.

Nedan vä. Mats Böhlin körde två vackra bilar från 60 talet med Super Tigre. Till vä. 2.5 cc. Proto 68, den större en 5 cc. Proto 67. Båda konstruerade av Arne Zetterström. Enligt Zettis byggde han 5an i 7 exemplar för Super Tigre och KB motorer. Thorpman och Bodinsson slog många rekord med sina - farterna 1967 214 km/h och 1969 224 km/h. Enligt Zettis troligtvis den vinstrikaste 5an i Sverige hittills.

Hö. - Ulf Ek med många bilar.

19 April. Nya bilnummer har kommit från Leif Linden och Lembit Vaher. Klubbnytt

19 April. Insändare om Vinterprojektet.

16 April. Britt Hagel avliden. Nytt.

14 April. Vinterprojektet Orpheus - den nya 10an är färdig

10 April. Hej! Påminnelse till Er som ännu ej betalat för tävlingslicens.Licens måste lösas om Ni vill köra internationella tävlingar. Snälla gör detta omgående så att jag kan sända pengarna till FEMA innan säsongen börjar. Mvh. Jörgen kassör SMRU.

Glad påsk från Gävle. Så här ser det ut vid vår anläggning 2009-04-08. Björn Larsson Kontaktman GMBK

9 April. Glad Påsk. Nelly 1.5 cc. klar och målad pippigult.

En Glad Påsk till Er alla från mrk Caster i Örebro. Mvh Åke Ekstrand

9 April. Inbjudan har kommit från Australien till VM 26 - 31 Oktober 2010 i Sidney - se detaljer i "speedmodelcar".

9 April. Mats Böhlin har färdigställt en Proto 67 med Super Tigre G 21 /29 RV ABC 5 cc. Arne Z påbörjade bilen då i slutet på 60-talet men piporna kom och bilen blev omodern innan den blev färdig. Snabbaste fart med en sån här bil var 223 km/h.

6 April. Handtag till vinterprojektet Orpheus.

1 April. New track in Denmark for two cars! Från Danmark meddelas att de skall börja med linbilar. I den lilla staden Ikast har en gemensam linflyg och bilbana byggts. Man avser köra med 15.92 lina. Nedan en nytagen bild av banan med klubbhuset bakom. Skydds-staketet nedtaget över vintern. Som synes har man slagit på stort och skall man också köra två bilar samtidigt enligt nedanstående ide-skiss enligt sagesmannen Ulf Carlen.

31 Mars. Nytt fantastiskt världsrekord av Picco i 10 cc. Knappt 345 km/h! satt i Sidney där nästa års VM skall gå. se hela körningen.

25 Mars. Vinterprojektet Orpheus tuggar på. Orpheus.

19 Mars. Åpps att SMRU,s årsmöte är lördag 16 Maj kl. 16 i Örebro i samband med Brommakannan med Old-timer.Motioner skall vara inne senast 6 veckor före - alltså 4 April.

19 Mars. Inbjudan Old-timer och Brommakannan 16 - 17 Maj Örebro - se Kalender.

14 Mars. Inbjudan till Sveriges GP i Gävle 12 - 14 Juni 2009. Kalender

13 Mars. Ekstrand har gjort kaross på sin nya 1.5 bil - Nelly. Som synes så har jag satsat på en bullig nos. Soft entry ! Mina andra bilar har alltid (nästan) sett ut som ett spjut! Framtiden får utvisa om detta är bättre! ÅE.


3 Mars. Lars Lundvik i Göteborg undrar om någon vet vart centrumpålen från Lärje Ring tagit vägen, den skall ev. ha gått iväg till annan klubb ?

28 Feb. Tekniske Sekreteraren Leif Linden vill diskutera regler särskilt sporre och Old-timers. Klubbnytt.

25 Feb. Torbjörn Johannssen har en batch flood-off avstängare till salu - for sale. Annonser.

25 Feb. Johannesen - avst. installerad i vinterprojektet. Orpheus.

22 Feb. Det snöar men våren närmar sig, tank till vinterprojektet på gång. Orpheus

18 Feb. Örebro har ytterligare ett tävlingsdatum 30 Augusti. Kalender

16 Feb. Kaross klar vinterprojektet Orpheus

12 Feb. Ola Larsson, Gävle önskar info om uttagn till EM. Enligt regelboken har varje land rätt till 20 startande plus titelförsvarare. Det är Falk. Således 21 st. Hur många i varje klass är fritt inom detta tal. Ola föreslår att laget tas ut efter GP i Gävle 14 Juni - det är väl lagom. SMRU,s styrelse tar väl ut. Red. har åkt på att vara tävlingsledare vid EM och organisationskomitten Caster - Octan har haft flera sammanträden och det ser ut som att vi skulle kunna klara av det bra - med ekonomien som ett frågetecken. Närmast ligger nu bemanningsplan med funktionärer.

9 Feb. Kaross gjord på vinterprojektet - Orpheus.

8 Feb. Red. har bytt dator, det gick bra den här gången, redan efter några timmars slit lyckades experten få till det så allt fungerade. Hemsidan inventerades och den bestod av 25 Mb hos servern uppe i internethimlen. Nåja, webbhotellet ligger i Solna. Då den inhyrda kapacitetsgränsen ligger på 100 Mb, finns plats för mycket mera hemsidesinnehåll innan hemsidan slår i taket om 2 - 3 år. Och red,s nya dator har plats för ett antal Giga byte. Följaktligen finns ingen anledning att ta bort något gammalt, utan hemsidan kör på som vanligt med allt från 2006, 2007 och 2008 kvar. Nu återstår bara helvetet med de uppdaterade programmen som har helt annorlunda menyer.

3 Feb. Invitation European Championship in Örebro 31 July - 2 Aug. Published.

28 Jan. Dags att plasta kaross på proj09 - Orpheus.

25 Jan. Red gnöttar på med nya bilen proj09.

23 Jan. Peter Wahlund skall börja köra 10 cc. och vill köpa motor, växelbox och pipa. Tel: 070-5809261.

21 Jan. Red antar att det är dags för årsavgift, så här stod det förra året.

DAGS ATT BETALA ÅRSAVGIFTEN 2008 TILL SMRU. Den är
400 kr för aktiv med SMRU körningar och ytterligare 100 kr. för FEMA avgift.
150 kr för passiv medlem.
insättes på klubbens pg 563360-7. Kassör Jörgen Bodinsson, Gävle. Glöm inte skriva det egna namnet.

14 Jan. Lars Lundvik i Göteborg har i vinter med stor energi engagerat sig för den övergivna banan i Göteborg. Nedan en färsk bild. Han har kontaktat kommunen om ev. återupptagande av verksamheten, vilket då innebär ett antal tusen i hyra av marken. Kommunen är inte alls ute efter marken, det var klubben som la av. Han håller också på att informera om linbilar på ungdomsgårdar för att få nya unga entusiaster till banan. Det behövs nog ett gäng på 3 - 4 st för att driva en bana. Det vore ju kul om en ny verksamhet kunde komma igång med ny friska krafter, red har föreslagit att man först skall enkelt skall satsa på oldtimers.

14 Jan. Hej från tekn. sekreteraren och God fortsättning på det nya året. Nu har vi kommit en bit in på 2009 och det börjar att bil dax att skicka in förardeklarationer , licenser för nya bilar och byten. Då jag nu blivit pensionär och för närvarande inte har möjligheter att kopiera så vore jag tacksam om ni skickar alla papper i 2 ex / för SMRU arkivet. Med vänliga hälsningar, Leif Lindén - Oxögedal 37 - 422 43 Hisings Backa - ny mail adress   :  beritleif@spray.se

14 Jan. Mats Böhlin har gjort fälgar till sina 6 nya boxar. Puh. Ett projekt på 4 bilar är på gång i Stockholm med de bottnar som Arne Z. gjorde för 15 år sen.

14 Jan. Hallå Redaktören! Så här långt är jag kommen med en halvan, vikt förnärvarande 0,8 kg otankad och med en kaross från en annan bil. Som synes är den utan stötdämpare. Kapu motor, Denneller box 1:2,07 Kaross kommer att bli på träplugg. Utseende som alla mina bilar. Här skall slöjdas. Hälsar Åke E.

13 Jan. Mera är gjort på vinterprojektet.

8 Jan. Ett fel hade insmugit sig i Snabbaste 2008. Ivar Thorpman körde 304.543 i Kapfenhardt i 10. Snabbaste.

1 Jan. Örebro och Gävle har kommit med sina tävlingsdagar, så om alla är nöjda har vi en tävlingskalender. Kalender

 

2 0 0 9

--------------------------------

30 Dec. Så var det då hög tid för Svenska tävlingsdagar 2009, så vi kan få fram en tävlingskalender - FEMA vill gärna ha in datum till sista Dec.

30 Dec. Bob Buckley från Brisbane har varit i Stockholm och informerat om läget på undersidan. Nya banan i Melburne är nu avstängd efter 7 år - mera motorväg byggs. Men kommunen har anvisat mark vid en motorcykelbana så förhoppningsvis blir det en ny bana nästa år. VM går ju i Australien 2010 - kanske blir det då i Sydney, banan där skall riktas och slätas till. Funderingar just nu om tidpunkt är April eller September.

24 Dec

17 Dec. Sveriges snabbaste 2008. snabbaste

7 Dec. Bilder från Lucia Race 6 Dec. 2008. lucia08

2 dec. Upprop, Lars Lundvik i Göteborg vill nystarta linbilsklubben i där, se insändare. med tilläggsartikel av red.

1 Dec. Det gnetas på i tomteverkstäderna. Ekstrand är klar med oldtimer-träöverdel. Se 17 Nov.

1 Dec. Red. har gjort två skott till vinterprojektet.

23 Nov. Motorfabriken i Vinsta gör växelboxar.

23 Nov. Bakdelen klar på vinterprojektet.

18 Nov. Helge ber alla h....r att för h...e anmäla sig till LUCIA RACE 5 - 6 DEC 2008 den härninga veckan så att klubben Caster kan förbereda antal middag på fredag och startande bilar på lördagen !

Friday 5 December – Freitag - Venerdi

11.00 – 17.00 Training – Trainieren - Prova

19.00 Dinner Buffet with Lucia at Tavern Sommar-roBuffetessen mit Lucia - Restaurant Sommer-ruhe Saturday

6 December – Samstag - Sabato

10.00 – 12.00 First Heat – 1 Lauf – 1 Lancio 12.00 – 13.00 Lunch – Mittagessen - Colacione

13.00 – 15.00 Second heat – 2 Lauf – 2 Lancio 16.00 Prizegiving – Siegerehrung -

PremiazioneGulaschsoup and Gluhwein all day – Gulaschsuppe und Gluhwein die ganze tag.Evening. Individual clubnight. Abend – Individuelleskameradschaftsessen.

Registration and informationHelge Eriksson Mail: helge.b.eriksson@comhem.se Tel:+46-19-250171 Lars Sundberg Mail: lars.i.sundberg@telia.com Tel:+46-19-244042

17 Nov. Dom e flitiga i Örebro - Ekstrand snidar en träöverdel till en oldtimer Proto 67 5 cc. Super Tigre som Mats Böhlin skall färdigställa. Nedan.

17 Nov. En liten bit till gjord - vinterprojektet.

10 Nov. Ulf Eks nya 5a färdig.

10 Nov. Red. gnetar på med vinterprojektet. Vinterproj 09.

2 Nov. Hobbymässan i Stockholm öppnade som vanligt i Allhelgonahelgen och SMRU var där med monter.

27 Okt. 14 utlänningar redan anmälda till Lucia-racet 5 - 6 Dec i Örebro. 8 ester - 3 tyskar - Presidenten å Picco.

22 Okt. Vinterprojektet 09 - en tia - tuffar på - botten grovfräst. vinterprojekt09

11 Okt. SMRU OCH MODELLRACERBILKLUBBEN CASTER SAMT RACEROCTAN SOM ORGANISATÖR

INBJUDER ALLA LINBILSVÄNNER TILL FEMA EUROPAMÄSTERSKAP 2009 I ÖREBRO 28 JULI TO 2 AUGUSTI.

DETTA ÄR EN FÖRHANDSINFORMATION - EN MERA DETALJERAD INBJUDAN KOMMER NÄSTA ÅR HÄR.

CASTERS BANA LIGGER I ÖREBRO MOTOR STADIUM NÄRA FLYGFÄLTET 8 KM VÄSTER OM ÖREBRO VID E 18.
KONTAKTER: Lars Sundberg mail: lars.i.sundberg@telia.com tel. 019-244042
Nils Björk mail: nils.bjork@swipnet.se tel. 08-4717555

30 Sept. Inbjudan till Lucia-race 5 - 6 Dec. Örebro. inbj-lucia

30 Sept. Örebropokalen 27 - 28 Sept med Oldtimer. Resultat och bilder.

25 Sept. Nu i helgen är tävling i Örebro- träning fre 26 och lörd 27 Sept fm - två heat sönd. 28 Sept. OBS att enl. kalender är det OLDTIMER åxxå - ett heat lörd. eftermiddag och ett heat sönd.

Sen är kvar Luciarace 6 Dec - inbjudan kommer nästa vecka. 8 Ester kommer och troligen folk från Tyskland och Schweitz.

18 Sept. Säsongen är nästan slut - vintern närmar sig och isbjörnarna är på gång - och allt går i stå och inget händer, men för att fylla ut vintern skall här fortlöpande skildras hur vinterprojektbilen 09 byggs. vinterprojekt09.

8 Sept. Gävletävlingen 6 - 7 Sept. Oldtimer bilarna dominerade och brölade och rök väldeliga. Forslöf körde bl. a. paddor. Resultat å bilder. HOST-GAVLE08

23 Aug. Inbjudan Gävle 6 - 7 Sept. Följande tider gäller:
 Träning fredag 5/9  12-16
 Tävling lördag 6/9 2 heat + OLDTIMER. Förarmöte klockan 10 .Första start 10.30
 Tävling söndag 7/9 2 heat + OLDTIMER. Första start 10
 
Björn Larsson - Kontaktman GMBK. bjorn@online.se

19 Aug. SM i Örebro - resultat och bilder. sm08

7 Aug. Kort redogörelse från FEMA årsmötet EM2008

3 Aug. EM i Ukraina klart. Mästare blev: 10 cc. Walter Röder - 5 cc. Tonu Sepp ( Falk 2a ) - 3.5 cc Linas Adomavicius - 2.5cc. Priit Höjer - 1.5 cc Jan-Erik Falk. Enl. tel. en mycket lyckad tillställning. Rapport av Falk. EM2008.

31 Juli. Vid FEMA,s årsmöte i dag beslöts att EM 2009 går i Örebro. 2010 Kapfenhardt och 2011 Tallinn.

22 Juli. INBJUDAN till SM i Örebro den 16-17 augusti 2008. Möjlighet till träning 15 augusti kl 12,00. Samtliga FEMA klasser och WMCR 3,5cc. SM körs i 4 heat.

Lördag efter tävlingen finns det tid att få i oss lite mat, om Ni vill. För att vi ska kunna ordna det behöver Vi din Anmälan senast den 4 augusti vilken bil nr, och klass. om du vill äta på lördag efter tävlingen. Maten kan bli BIFF med klyftpotatis och något att dricka. Anmäl Dig till Helge eller Lasse. Väl mött till SM i Örebro

22 Juli. Hälsningar från Åke Ekstrand. Här brinner flitens lampa! Det skall bli en ny 1halva. Jag blev trött på att vara 40 knutar efter alla andra i klassen. En ny Kapu fick jag köpa av Öberg och boxen fanns förut. 1 meter 40x40 alumininum köptes av Kipab. Ritningar fanns. Som synes tillverkar jag spånor i mängd för att ge plats åt det som behövs för att få till en bil. Jag har det bra i min snickarbod!

18 Juli. Nu har Caster i Örebro, hjälpta av Octan i som skall svara för organisationen,bestämt sig för att erbjuda arrangemang av Europamästerskapen 2009 !

15 Juli. Insändare från Anders Dahrenberg. Insändare

14 Juli. Jim Ellis från New York - USA - nya 10 motor klar !

14 Juli. Semestertävlingen i Gävle 11 - 13 Juli. Bilder resultat.

8 Juli. Mats Böhlin spräckte drömgränsen, satte nytt världsrekord 341 km/h i Tallinn. Här med mästerhorsaren Linas Adomavicius fråm Litauen. Bilder å prat.

3 Juli. Inbjudan till Gävle,s tävling 12 - 13 Juli. Följande tider gäller
 
Träning fredag 11/7  12-16
 
Tävling lördag 12/7 - 2 heat - Förarmöte klockan 10 - Första start 10.30
 
Tävling söndag 13/7 - 2 heat - Första start 10
 
Björn Larsson Kontaktman GMBK mail: bjorn@online.se

1 Juli. Högsommarstiltjen har inträtt och inte så mycket händer. Men fyra 08or åker till Tallinn kommande helg och helgen därefter är det tävling i Gävle - sen händer det inte något i Sverige förrän SM i Örebro i mitten augusti. Utomlands har Örebro och Gävle avsagt sig att arrangera EM 2009 och 2010 - Hannover också. Tallinn kan ta det 2011. Ingen Svensk reser till EM i Ukraina - en flygbiljett dit kostar 8000 kr. Förra året vann Sverige lagtävlingen i VM. Ingen Svensk till GP New York heller - gubarna är gamla och sjuka.

18 Juni. Årsmötesprotokollet ! klubbnytt

16 Juni. Resultat å lite bilder från Gävle GP - GS. gavleGP-08

11 Juni. Ordförande Richard Helander har tagit fram en omgång jättesnygg "SMRU-tröjan 08" som finns för försäljning i Gävle. 180 spänn.

11 Juni. 8 Juni hade Caster i Örebro årets klubb-mästerskap. klubbm08

9 Juni. Kassören meddelar att rätt många som är anmälda till Gävle GP och GS i helgen inte betalt FEMA avgiften för året ??? Detta är en FEMA sanktionerad stortävling och då måste man ha betalt FEMA licens avgiften för att få starta. 100 kronor. Det är nog dags nu - om man ska få vara med och leka ! !

Det skulle också underlätta för Gävleklubben om alla anmälde sina bilar och med nummer !

25 Maj. Om tre veckor, 14 - 15 Juni, är årets Svenska stortävling i Gävle. Flera nationer kommer. Se inbjudan kalender.

GMBK vill ha in anmälningar till tävlingen.Vi vill även ha reda på vilka som skall vara med på festen lördag kväll snarast möjligt,det är bra för vår planering av arrangemanget.
 
Björn Larsson - Kontaktman GMBK - bjorn@online.se

20 Maj. Oldtimer köret i Örebro 17 Maj. oldt08oreb

19 Maj. Resultat Brommakannan i går. brommakan08

14 Maj. Kapfenhardt. Några bilder och ord. kapf08

14 Maj. ART SHOW. nytt

14 Maj. Ronnie - Åsa,s snabba FEMA 3.5 till salu. SÅLD. Annonser.

14 Maj. Mera om sporrar från tekn. sekr. Klubbnytt

3 Maj. Bilder från träningen 1 Maj i Örebro. Nytt. Nästa körning är Kapfenhardt om en vecka, fyra gubar åker - det är där 50 årsjubileum. Sen Oldtimer och Brommapokalen i Örebro om 14 dar.

2 Maj. Torjörn Johannesen fra Norge har en insändare om sporrar. Klubbnytt

30 April. Tekn. sekreteraren svarar om sporrar. Klubbnytt.

26 April. Vinterprojektet Old-timern från 1945 Jägne RT Spl. är klar. Skall köras på Old-timer GP i Örebro. JRT-SPL.

25 April. Ekstrand har sin ryss-diesel 2.5a klar. bilder

24 April. Kallelse till SMRU ÅRSMÖTE LÖRDAG 17 MAJ VID ÖREBROBANAN efter träning och Old-timer körning men före maten- c:a kl 16 - 17. På Söndan Brommakannan. Vid förra årets möte beslöts att ha årsmötet tidigt på säsongen för att bättre besluta om säsongen. Papperskallelse kommer åkkså. Ev. motioner skickas till Sekr. Rune Granberg.

21 April. Inbjudan till Brommakannan och Oldtimer GP 16 - 18 Maj. Kalender.

21 April. I tisdags 2008-04-15 var våra sponsorer från Örebro Kommun på besök på Täby Motorstadion. Caster passade då på att visa upp sin verksamhet. Tyvärr började det regna kraftigt. Men Ulf Ek hann med att demonstrera sin Papina och 5 kubikaren. Hans nybyggda Dooling F ville inte starta p.g.a. bränsleproblem. ( bilder )Den fanns dock att beskåda tillsammans med flera andra bilar. Håll till godo! Med vänlig hälsning Åke E.

19 April. Octan-maffian har i dag varit i Örebro och tränat, så säsongen har dragit igång. Nedan Johan Clason och Stig Hagberg.

17 April. Mera om rekord. Torbjörn J från Norge har faxat Ströbel om detta med 3 nationer vid hans nya världsrekord. S menar att han kommit överens med Australien och US att det där räcker med 3 klubbar ( Australien har bara 2 ! ) och vid rekordet var 3 klubbar - Brisbane, Sydney och Schweitz - därstädes. Så är det - om man inte gillar rekordet är det bara att köra fortare och sätta ett nytt !

9 April. Ekstrands nya 2.5 bil PRO är klar. gul

9 April. Hejsan Red !

Jag håller fullständigt med om den regeln med tre nationer är urlöjlig. (något slags hjärnsläpp) Men återigen är ju frågan vad som igentligen gäller. Om man läser nya reglementet på sidan 38  5.17 Rekorde 2:a stycket så kan min knappa tyska upptäcka följande. "Es mussen mindestens aus drei unterschiedlichen Nationen Teilnehmer anwesend sein" Vad säger du? Har jag fattat rätt?
Hälsn.... Karl-Arne

kommentar från red. Tre nationer- mja, hjärnsläpp är det nog inte, utan ett mycket avsiktlig regelmygel för att försvåra för de snabba svenskarna. Man är lite irriterad nere på kontinenten att svenskarna kör så fort, de har inte våra tvångsföreställningar om att det skall vara fair play. Kan man hindra en konkurrent med regelmygel gör man det glatt.

Jo, majoriteten i FEMA tog nya regelpaketet vid mötet i Jaroslavl och där ingår att det skall vara tre nationer vid världsrekord. MEN FEMA bestämmer inte över Världsrekord- det gör WMCR, och de är INTE med på denna regel. Så detta rekord gäller troligtvis - det sattes i Australien - WMCR land. Summan av kardemumman är att FEMA länder utanför Centraleuropa får svårare att slå rekord. Men vi tar dom ändå!

7 April. Som omväxling till all regelbyråkrati kommer här en bild på Falks senaste motor - en vänd Novarossi 3.5 båtmotor. En båtkille skall prova att slippa drevförluster och driva propellern direkt från vevaxeln.

6 April. Om bansäkerhet: Red har lusläst texten i nya reglementet som togs vid EM 2007.

På sidan 16 punkt 1 står om inre skyddsbarriären - minst 25 mm lamellträ eller 2 mm. stålplåt. Det har många noterat.

Sid. 17 punkt 2 står att det också skall vara en tvåfaldig ? inhägnad ( nätstängsel ) och dessutom upp till en meters höjd inhängnad av säkerhetstextil ( att ta kringflygande bitar ) - det har nog ingen noterat och finns inte i Sverige än !

Sid. 17 punkt 4 står att där alltid skall finnas en fast stoppkvast vid träning och tävling. I nödfall får man handkvasta. ( red. är alltid i nöd )

Sid. 57 - 58 är ett formulär för Security Check-up av bana som skall gås igenom och skrivas under av tre kontrollörer och två banrepresentanter. ( när ? )

Sid. 61. Pålen skall spricktestas varje år och resultatet anmälas till FEMA,s tekn. sekr varje år.

6 April. Hej.
Läser på "speedmodelcar" att Ströbel har slagit nytt världsrekord i 10cc. Ändrades inte reglerna för något år sedan så att för ett världsrekord skall gälla så måste förare från minst tre nationer deltaga???
Haet, Kman

Kommentar av red: Det är klart det är Världsrekord. Det där med 3 nationer var ju bara nåt som Ströbel hittade på för att stoppa Falk och Böhlin och det är bara nåt som gäller dom. WMCR har aldrig gått med på denna fåniga regel och rekordet sattes i WMCR-land så det gäller nog.

5 April. Karl-Arne Karlsson önskar att SMRU omgående utreder vad som gäller sporren för nybyggda bilar 2008. Klubbnytt

3 April. Hej
Det var ju roligt att Ni tar saker och ting på allvar.  Regler är kanske inte de roligaste men de finns och vi har ju accepterat dessa på mötena och då är det väl bara att gilla läget.
Om något skulle inträffa och det visar sig att gällande regler inte är uppfyllda / gäller både bilar och banor / så blir det problem.

MVH Leif Lindén

( kommentar från den elaka red: Vår tekniske sekreterare gillar tydligen inte red,s första aprilskämt, en aktuell frågeställning om säkerhetsplank. Några som definitivt tar regler och säkerhetsfrågor på allvar är våra två banägande klubbar. Örebro har tidigare förstärkt sin sarg avsevärt med en tjock gummimatta och Gävle bytte ut sin sarg med virke klart tjockare än 25 mm. och minskade avståndet mellan stagen till c:a en meter- vilket redovisades här på hemsidan 26 Sept 2007. Det blev problem - att SMRU nu blev uthängd tillsammans med fyra andra banor för att inte ha åtgärdat enligt nya säkerhetsregler, ( se daganteckning 29 Mars - länk plankan) beror på att FEMA inte fått rapporterat att Gävle gjorde detta förra året. Den som ansvarar för tekniska frågor och har missat detta torde vara den tekniska sekreteraren ! Nu har andra rapporterat till FEMA. )

2 April. Hej från kassören. Vill härmed påminna Er som vill lösa tävlingslicens att göra detta snarast. Kom även ihåg att betala Smru -avgiften om Ni mot förmodan glömt detta. 

Jag kommer att sända in gjorda betalningar till FEMA senast 08-04-30. Mvh. Jörgen Bodinson.

DAGS ATT BETALA ÅRSAVGIFTEN 2008 TILL SMRU. Den är

400 kr för aktiv med SMRU körningar och ytterligare 100 kr. för FEMA avgift.

150 kr för passiv medlem.

insättes på klubbens pg 563360-7. Kassör Jörgen Bodinsson, Gävle. Glöm inte skriva det egna namnet.

1 April. Ny krasch-vall i Örebro - New safety wall in Orebro !

FEMA har höjt säkerhetsnivån på banorna med utökad dimensionering av krasch-planket till minst 25 mm. laminatvirke per den 1 April 2008. Gävle förstärkte sitt plank redan höstas. Nu har Caster i Örebro avsevärt förbättrat sitt plank då klubben vill ligga i framkant på utvecklingen och förutser kommande regelförbättringar. Säkerhetsfaktorn har länge varit två gånger, men Caster har med ett drastiskt Alexanderhugg höjt säkerhetsfaktorn på väggen till 20 gånger och gått upp till ett betydligt mera hållfast material - 500 mm. armerad betong. Avancerade beräkningar visar att bil som släpper mycket skonsamt och miljövänligt smulas sönder till ett fint pulver, som bärs bort av vinden. Om mot all förmodan något korn skulle orka över planket och träffa någon humandel så blir det högst ett märke som ett mindre loppbett. En praktisk nackdel har visat sig vara att ännu icke någon lyckats ta sig över planket, men Caster har med sedvanlig aplomb konstruerat en gubb-lift som löst problemet. Ev. kommer senare en tunnel att byggas.

29 Mars. Det tycks ha framkommit vad som förorsakar problemen att komma in på speedmodelcar. Denna ligger på en Amerikansk server och Telia Bredband har inte kommit överens med denna om pengar, så Telia har blivit avstängd. Byt operatör. Problemet tycks nu ha löst sig.

29 Mars. Säsongen närmar sig, i dag verkar våren vara tillbaka. FEMA har hört av sig om att Gävles kraschvall skall vara klar till 1 April. Den var klar 24 Sept 2007. Här är korrespondensunderlaget från Leif Linden. plankan

29 Mars. Ett flertal av våra premuneranter kommer inte in på speedmodelcar, red. och andra har inga som helst problem, så orsakerna gissar man får sökas lokalt. Ingen vet vad det är fråga om.

19 Mars. Ekstrands nya bil är nästan färdig.Han ska nog som Ulf Carlen undrar köra chicken race ?

6 Mars. Våren är här, vintergäck och snödroppar blommar sedan länge och det är dags att göra i ordning bilar och planera säsongen och snart börja träna. Octanare planerar åka till Kapfenhardt (50 årsjubileum), Tallinn, EM i Stryi i västra Ukraina (polsk stad före kriget) och New York, kanske Hannover och Lyon.

EM skall väl egentligen vara uttagningar till, men sedan länge är vi så få, så de som vill kan åka. Däremot skall anmälan samordnas av SMRU och vara inne senast 6 veckor före. Anmäl avsikt till SMRU,s sekr. Rune Granberg. Till Ukraina behövs inte längre visum. Åsså ska man boka hotell - se inbjudan. Sverige tog lagguldet i VM förra året för att vi hade bilar i alla VM klasser, är det ingen som kan skaffa en (snabb) FEMA-3.5 till EM så vi kan ta lagguldet i EM också ? Stry ligger drygt 70 mil från färjan i Gdansk, så man kan åka bil Warszawa - Lublin - Lviv - Stryi, men det är mycket jobbigt så man ska helt säkert flyga. Se injudan på speedmodelcar. Man flyger Stockholm - Warsaw - Lviv och arrangörerna transporterar till Stryi - c:a 8 mil. Det enda bolag som flyger med ett byte är LOT Polish Airways - kostnad c:a 4 500 kr. Hotellen ligger på fothåll från banan - 1000 m - 100 m. Det lär vara trevligt där.

7 Feb. Rättat fel, Växelboxen till Jägne-bilen var gjord av Willy Angemeier, Sköllersta.

4 Feb. Mera om hemsidans vinterskott, old-timern Jägne RT Spl.- börjar bli färdig. Här, längst ned.

28 Jan. Åke Ekstrand tel. 0581 32313 - 070 2077057. söker foder - kolv till Webra Speedy 1.8 eller hel motor. Oldtimer07

24 Jan. Inbjudan till Gävles GP och GS tävling 13 - 15 Juni. Kalender

12 Jan. Det blev fel med årsavgiften i förrgår, skall vara enl. årsmöte Gävle 2007 ; se klubbnytt

DAGS ATT BETALA ÅRSAVGIFTEN 2008 TILL SMRU. Den är

400 kr för aktiv med SMRU körningar och ytterligare 100 kr. för FEMA avgift.

150 kr för passiv medlem.

insättes på klubbens pg 563360-7. Kassör Jörgen Bodinsson, Gävle. Glöm inte skriva det egna namnet.

10 Jan. Erinran om att klubbarna skall skicka in årets FÖRARDEKLARATION. Finns som sid. 53 i Technisches Reglement 2008 som finns på hemsida speedmodelcar. Skickas till Teknisk sekr. Leif Linden, Göteborg. Den går sen vidare till Lembit Vaher - FEMA.

10 Jan. Ett program från modellracergalan i MFF stadion 1948. Oldtimer

3 Jan. En 5 cc. DNP bil och 3 OPS motorer till salu. Annonser.

2008 ---------------------------

30 Dec. Bilaga till SMRu,s årsmötesprotokoll. Klubbnytt.

30 Dec. Julbil inför 2008.

Ulf Ek har gått loss med allsköns verktyg på min gamla F:10:a och gett den en riktig ansiktslyftning. En helt ny framvagn,
ny tank och handtag - så nu blir Jan-Erik glad... Boxen är totalrenoverad med nya kugg och lager och bilen har försetts
med en Stelling modell äldre. Avgasventil och nya lager har också fixats. Så nu är det bara att vänta.
PS. Ett stort tack till er alla för alla tips och ryggdunkningar under min första säsong ! Håkan Ehn, Norrköping.

23 Dec. Reds kamera är sönder och Kerrmans julkort är väldigt bra så här kommer det också.

21 Dec. Arbetet med vinterns projektbil - oldtimern Jägne RT Spl. - är igång. Beskrivning.

21 Dec. Bertil Attervik död. Nytt.

14 Dec. Ändringar i topplistan. R. Granberg upp till 2 plats i 3.5 WMCR och J. Clason upp till 6 plats i 10. Snabbaste

8 Dec. Lite bilder å prat från Lucia- race. 9 nationer och bortåt 60 bilar, lyckad linbils FEST.

5 Dec. Tävlingskalendern troligen klar. Kalender

5 Dec. Bröderna Gardh bygger en utomordentligt intressant Novarossi femma med pipan framåt.

Lätt - väger 2000 gram, lättbyggd och är 62 cm lång - normalt för en 5a - borde kunna göra 300.

27 Nov. I helgen är Lucia-race i Tallinn. 10 Svenskar och 9 nationer och 60 bilar kör. Åsså blire opera, glögg och fester i fyra dagar.

27 Nov. Två vinterbilar - överst Ekstrands nya 2.5 och under Torbjörn Johannesens nya 2.5.

27 Nov. Odelius söker Movosprint-motor. Annonser

24 Nov. Något om filter. filter

24 Nov. något om stötdämpare. om stotd

23 Nov. Ekstrand vill köpa motor STL 2.5. Annonser

22 Nov. PRELIMINÄR tävingskalender 2008. kalender

22 Nov. Årsmötesprotokollet har kommit. klubbnytt

31 Oct. 2 - 4 Nov. är Hobbymässa i Frescati Stockholm, SMRU är där med liten monter som vanligt.

31 Okt. Lista på Sveriges snabbaste 2007. snabbaste

26 Okt. Vid träning i Örebro sågs Torbjörn Johannesen tanka något, nedan, dataåldern är här. Och Nils Björk testade luftfilter för förgasaren på sin 10a, den gjorde 343, så filtrena tycks inte direkt bromsa.

16 Okt. Red har nu kommit hem från Säsongavslutning i Lyon 6 - 7 Okt. Bilder och prat.

Snart kommer åxxå lite om Pokalracet i Örebro 29 - 30 Sept.

26 Sept. Gävle Modellbilklubb har nu byggt till banans Krash Vall enligt FEMA,s nya direktiv, här är gänget som gjorde det plus fotografen Ola Larsson. Nästa år har de både GP och GS !

25 Sept. New York klubben kommer nästa år ha både USA Nat,s och New York GP 20 - 23 Aug och inbjuder alla FEMA medlemmar. Det är trevligt på Long Island där banan ligger.

8 Sept. Inbjudan till Örebros 3 heats pokaltävling 29 - 39 sept. med Old-Timer ! kalender

4 Sept. Örebros tävling 15 - 16 Sept inställd. Örebro la in två datum i September för att gardera sig då det i vintras var lite oklart med motard-datum ( som utrymmeskolliderar ) på Örebro motorstadium.

20 Augusti. SM i Gävle. Resultat, bilder och reportage.

7 Augusti. VM och EM i Jaroslavl, Ryssland, är kört. Mycket välarrangerad tävling. Sverige tog lagguldet i VM, lagsilver i EM. Falk Världs och Europamästare i 1.5 och 5 cc. Björk världsmästare i 3.5 och silver i 5 cc. (dubbelseger). Rune Granberg fyra i 3.5 WMCR. Björk och Böhlin 4 resp 5a i 10 cc. Reportage och bilder.

24 Juli. I dag blev red. medveten om att FEMA har ett omfattande ÄNDRINGSFÖRSLAG på tyska till Technisches Reglement som mailades ut 18 Juni och utarbetats av FEMAs tekn sekr Kiechl från Schweiz. Det är mycket seriöst och handlar mest om förbättring av detalj säkerheten både med bilar och banor och red. tycker det verkar vettigt. På FEMA mötet om en vecka i Jaroslavl skall nog Kassören och Red. ( de enda från styrelsen på plats ) rösta för Sverige om det. Det läggs härmed ut på hemsidan så att var och en - även den sovande styrelsen - skall kunna läsa och delge oss synpunkter. Technisches Reglement 2008

24 Juli. Inbjudan till Hannovers 50 års Jubileumstävling 24 - 26 Aug. kalender.

15 Juli. Projektet linbilen Biggles med motor NB 5 redovisat. biggles-nb5

16 Juli. Resultat, reportage och bilder från Sommar - Gävle 14 - 15 Juli. Gavle07-07

13 Juli. Reportage och bilder från Tallinn GP - Grand Slam 7 - 8 Juli. tallinn07

3 Juli. 2 bilar till salu, en 1,5 cc och en tia. Annonser.

29 Juni. Kärrman har fått ett tips om en firma som säljer material som passar till linbilsbyggare. Firman säljer stål, aluminium, mässing och plast i korta och långa längder. Man säljer också skärande verktyg som brotschar, gängtappar, borr, svarvstål mm samt diverse skruv i små dimensioner.
Kolla in deras hemsida:  http://ironbill.se/

29 Juni. Örebrotävlingen 21 - 22 Juli inställd. Alla Caster-gubbar ligger på sjukhus. Istället träningsdag lördag 21 Juni. Ring och anmäl till Åke Ekstrand 0581-32313 eller Helge Eriksson 019-250171.

23 Juni. Nu mera bilder till Örebro GP. gp07

20 Juni. Reportage å bilder Örebro GP och Grand Slam 16 - 17 Juni. gp07

14 Juni. Stelling är på gång att göra en batch 10 pipor, lätta och i 3 delar. De som behöver ska nog beställa, de lär gå åt.

14 Juni. 2.5a SÅLD Min nybyggda Xtra bil. Byggår 2006. Motor Stelling 2,5 cc med ny cylinderenhet.
Bilen är i mycket bra skick. Åke Ekstrand mail; ake_xtra@telia.com Tel: 0581 32313


29 Maj. Bilder och lite ord från Pfingst-rennen 2007, Kapfenhardt. Kapf07.

29 Maj. Annons på sällsynt och fin Bulgarisk 80-tals bil. Annonser.

21 Maj. Oldtimer-GP 19 Maj i Örebro. Oldt07

21 Maj. Tävling 20 Maj Brommakannan i Örebro. Resultat.

12 Maj. Inbjudan till Hannovers vårtävling. Kalender en bit ner.

1 Maj. Vårbilar 2007. Här.

26 April. Hej. Har någon en hyfsat modern femmabil med eller utan motor, gärna för OPS att sälja?
Alla förslag beaktas då min "oldtimer" börjar bli mogen för glashyllan. Fredrik Colliander tel. 0302-42725 mail: fredrik@swedec.se

19 April. Inbjudan till Brommakannan och Old-timer GP i Örebro 19 - 20 Maj. Åpps att vi kommer att köra den nygamla 2.5 direktdrivna dieselklassen i år. Enligt ryktet ar minst 4 nya bilar på gång. Kalender.

19 April. Rune Granberg har köpt en WMCR 3.5 cc. av den batch bilar Krieger i Jaroslavl gjorde förra året. Det är en typiskt rysk bil som nu Falk håller på att bygga om enligt Stockholms ideer (och så den blir körbar) med en vänd Novarossi. Säsongen börjar om 10 dar så det jobbas febrilt i hobbyrummen.

11 April. Steve Morse USA vill köpa Zimmerman till OPS 29. Mail: trackit@hotmail.com

11 April. Den tyske 5 cc. åkaren Oskar Rabenseifner har avlidit.

1 April. Det osynliga årsmötesprotokollet lär enligt andeskådare vara på gång kanske redan till påsken 2010 för att sedan snabbt följas av vårutskick 2007 redan till julen 2012.

1 April. Octan planerar bygga bana och har en tänkbar plats på gång.

31 Mars. Nya batchen MB 10 nästan klara. Link

30 Mars. Nic Tucci i NY bygger nya 3,5 bilar med ny medlem Jurgen från Pittsburg ( 8 tim med bil ). Här

30 Mars. Sorg i Kapfenhardtfararlägret, Det trevliga lilla gourmethotellet GRUNER BAUM skall tvångssäljas i april. Det var här vi bodde hos den vänliga familjen, det var här vi åt Pfeffersteak Madagascar.

9 Mars. The new NB 5 engine - a presentation. NB 5

9 Mars. Bengt Adolfsson avled hastigt den 8 feb 07, En under många år aktiv medlem och som i år skulle blivit 70 år, har lämmnat oss. Tomrumet käns stort, när Bengt är borta. Jag lärde känna honom för 35 år sen, när jag själv började med linbilar. Bengt och jag hade många trevliga stunder tillsammans över modellbilar och modellflyg. Hälsningar från en före detta SMRU- medlem från Linköping, Sören Gustavsson.

7 Mars. Kassören meddelar att årsavgifterna ( vilket beslöts på årsmötet utan protokoll ) är 150 kr. passiv medlem SMRU, 300 kr körande medlem SMRU samt ytterligare 50 kr för FEMA-licens. Detta sista särskilt avdelat så att kassören skall kunna se hur många FEMA-licenser han skall betala in för. Post-giro 563360-7.

27 Feb. Två enkla avstängare beskrivna. Teknik.

27 Feb. Vacker semi-skalabil från Californien. Oldtimer.

27 Feb. Jan Jangö avliden. Han var den hobbyjournalist som särskilt propagerade för den i slutet på 40-talet nya linbilshobbyn genom bl. a Teknik och Hobby, Hobbyboken, m. fl. organ. Var i många år Red. för Allt om Hobby.

23 Feb. I väntan på att sekr. ev. skall höra av sig vill red. appropå tävla med linbilar meddela att det är läge betala SMRU och FEMA avgift för året; troligtvis 300 kr. till kassör Odelius.

22 Feb. Hej På Er
För Er som vill tävla :  Nu börjar det bli hög tid att skicka in Förardeklarationen # 8.2 Formular Fahrendeklaration för 2007 samt Licenser för nya och bilar som bytt ägare. Frågor : Ni kan alltid skicka ett mail eller ringa nallen  0705 588681
PS Örebro har skickat sin lista TACK. DS
Hälsningar
Leif Lindén
Oxögedal 37
422 43 Hisings Backa

19 Feb. Nytt bud om träning i Örebro. Klubbnytt.

19 Feb. Anders Karlsson behöver tips om enkel avstängare. Klubbnytt.

19 Feb. Det finns en kometmotor till salu på Tradera, Knacka in "Komet" under Hobby & Lek+ hela Sverige. Lycka till / Uffe Carlén

14 Feb. En projektbil till nygamla SMRU 07 klassen. Klubbnytt.

8 Feb. Mera tävlingar och mindre träning i Örebro. Klubbnytt.

8 Feb. Mats Böhlin har en Picco tia till salu. Annonser.

5 Feb. Örebros Pokaltävling senarelagd en vecka, blir 29 - 30 Sept. ( Motorstadion har SM i Supermotard )

3 Feb. En liten undran! Finns det möjligen något årsmötesprotokoll från 2006 ? Hälsning Björn Larsson.

Hejsan ! Om den ansvarige för årsmötesprotokollet för 2006 nu inte vill lägga ut det på vår hemsida som det gjordes med 2005-års under rubriken "klubbnytt" så kan väl ändå nämnas något om det är någon tänkt medlemsavgift för 2007. Hälsn.......Hoppfull Karl-Arne Karlsson

29 Jan. Nu är det dags att bestämma sig om att åka till VM + EM i Jaroslavl. Normalt sker uttagningar och anmälan 6 veckor före - men nu är det Ryssland och visumbyråkrati, så det bör göras nu. Krieger vill nu ha data på de som skall åka och då skickar han visumunderlag - inbjudan till resp. lands Ryska Ambassad. 7 personer i Octan planerar åka och kommer nu att anmäla sig. Inbjudan med detaljer finns på speedmodelcar. Det lär vara trevligt i Jaroslavl och banan är mycket fin, slät och med mycket grepp. Nils Björk.

28 Jan. Hej,kan nån förmedla kontakt,så jag kan köpa en twin-2,5:a från ryssland. Mail: ola.griberg@bredband.net

28 Jan. Ny Svensk motor - NB 5. Teknik

26 Jan. Våren och säsongen är snart här, om bara tre månader! MB fabriken laddar, här en produktionsbild.

24 Jan. Om regler för den nygamla dieselklassen. Det här har rätt många tänt på, det är möjligt att få ihop en bil utan tillgång på svarv eller fräs eller mycket pengar. Här kommer en genomgång och ett regelförslag på remiss. Tanken är att det skall vara säkert och så lite begränsningar som möjligt och så att alla gamla dieselbilar kan vara med. Klubbnytt.

23 Jan. Odelius påpekar att datum för Örebrotävlingen med Oldtimer ju skall vara fre - sön. 18 - 20 Maj !

23 Jan. Red. har varit borta två veckor i Florida och bl. annat åkt luftpropeller båt och sett alligatorer i träsken. Kul. Flatbottnade saker med Chevrolet big block motorer utan ljuddämpare och kolfiberpropellrar. Mycket vändbara, går bra att spinna ned, går både på land och vatten, ganska snabba. Under tiden kom det in 142 mail, varav 137 sk. spam som vill sälja viagra, anabola, skojaraktier mm. Mycket tröttsamt, de måste ju tas bort, vilket tar tid, alla kommer in via SMRU adressen, vilken ju finns att se på hemsidan. Något måste göras, vet inte vad än. Har bra brandväggar, så har inte fått virus - än.

7 Jan. 2 st PICCO EXR av 2006-års utgåva säljes av Mats Böhlin. Annonser.

3 Jan. Svenska tävlingsdagarna är nästan klara. Se kalender. Gävle säger SM i Augusti, Red. har översatt det till 18 - 19 Aug. så det inte skall kollidera med Hannover. Blir det bra så ?

3 Jan. Insändare. " Hej, ge så mycket info. om 2,5cc diesel klassen som möjligt, så skall jag sätta ihop en bil.
mvh/ola griberg."

Ere nån som har reglerna för gamla SMRU - klassen frågar red ? Bilar är igång i Örebro och Stockholm.

3 Jan. MB Motorfabriken i Vinsta är igång med delar inför säsongen.

2007

31 Dec. Glykol är lösningen att få bort gammal ricinolje-gegga i motorer har Mats Böhlin funnit. gegga

31 Dec. Hejsan i vintermörkret! En liten undran! Skulle inte nästa års tävlingsdatum vara klara i dag ? Hälsningar Nils Björk

31 Dec. Hello,from John Lorentz.
Can you provide me with the e-mail address for Lars O. Johannson?  I have an outdated e-mail address for Lars at Volvo, but that e-mail address is no longer working.
Also, you might be interested in my website:    www.mitecars.com
I would like to correspond with fellows in Sweden who have an interest in old-timer cars which were powered with .09-, .19- or .29-cid engines (i.e. engines of 5 cc or less). 
Thanks...and Merry Christmas!
John Lorenz
e-mail:      mitecars@gmail.com
website:    www.mitecars.com

29 Dec. Hejsan i vintermörkret! En liten undran! Finns det möjligen något årsmötesprotokoll från 2006 ?

Hälsn.... Karl-Arne Karlsson

22 Dec.

11 Dec. Resultat och bilder från Lucia Race 9 dec och 5 cc Adreani Christmas Race 10 Dec. Falk slog Världsrekord igen i 1.5 cc. och Mart sepp Europarekord. lucia06

28 Nov. Anders Karlsson från Anderstorp funderar på att börja med linbil och undrar on någon har en billig bil att börja med, se insändare.

25 Nov. Sörmlands Museum i Nyköping intill Nyköpingshus öppnade i dag en ny utställning " Modeller och Leksaker " där SMRU deltar med 14 bilar bland andra hobbyister. Öppet till slutet Jan.

19 Nov. Racerbilåkare I Sverige!

Tävlingssäsongen börjar gå mot sitt slut, men än har vi årets största tävling kvar ”LUCIARACE” i Örebro.

Anmälan från Sverige är dåligt, Från öst och väst har vi fått 14 anmälda deltagare hittills.

Luciarace blir en STOR tävlig. Nu är det hög tid att Du anmäler dig och din bil . För vår del är det mycket att förbereda. det börjar bli vinter och mörkare tidigt.

VI kan inte samma dag planera mat och tävlinglistor. Vi vill ha din anmälan senast 26 november. Blir Du med på julbordet? och bowlingen kostnad 380 sv. kr. ALLT övrigt bjuder vi på.

Med vänlig hälsning MRK CASTER Örebro.

12 Nov. Nästa års tävlingsdatum preliminärt börjar droppa in. Kal.

9 Nov. Inlägg från Bosse Gardh med en byggd skala Alfa 2.5. Ins.

9 Nov. Sveriges 10 I TOPP 2006. topp06

5 Nov. k-man. Smartare handtag. sh

4 Nov. Om inställning av vinkelväxlar. Vinkel_v

5 Nov. Hobbymässan är nu avslutad. Mycket folk, mest pojkar i alla åldrar, kom och såg vår hobby. Särskilt slog de 3 världsrekordbilarna och Ulf Eks fina Maserati. Till vä. montern med Mats Böhlin och Johan Clason, till hö Maseratin.

31 Okt. Fre-Sön 3 - 5 Nov. är det Hobbymässa i Idrottshallen Frescati vid Universitetet i Stockholm som vanligt. Octan kommer att ha en SMRU - monter som vanligt och visa upp vår hobby.

28 Okt. Insändare från Åke Ekstrand SMRU klass eller annat. Ins.

22 Okt. Det blev fel, Jan Öberg gör inte årsbok i år.

20 Okt. Insändare från red. om hemsida och återupplivning SMRU klassen. Ins.

24 Sept. ÖREBRO-POKALEN. resultat.

22 Sept. I helgen 23 - 24 sista sommartävlingen i Örebro, fantastiskt väder utlovat. Banan fejad på arbetsdag. På bilden sprutar Nisse tidtagarhuset i Toscana-rött, en vacker 3000-årig färg, varför huset nu nämnes Italienska Villan.

18 Sept. Roadracingföraren och linbilsköraren Hans Köpke avliden. 1936 - 2006. Nytt

18 Sept. Protokollet från generalförsamlingsmötet i Pila har kommit. Nytt.

14 Sept. Inbjudan till Luciarace LÖRDAG 9 DECEMBER. inbjud

14 Sept. Den där ryska twinshaften ser intressant ut. Finns det någon som har en extra? Och vad kostar den i så fall? Hälsningar Uffe Carlén, Vattholma ( en kille från Ukraina hade hur många som helst i Pila, han tog 50 €, Falk har kört en och den gick bra, red.)

12 Sept. Höst-Hannover 9 - 10 Sept. Falks nya världsrekord på 311 godkändes förmodligen inte, men han höjde till 308. Osäkert om det godkänns, och vad var egentligen det gamla rekordet ? Reportage.

4 Sept. Kolla vad jag hittade i en monter på Steel County Fair i Owatonna, Minnesota. Hälsn Danne i Bålsta. Kolla.

19-20 Aug. SM i Örebro. Falk slog världsrekord i 5 cc. - 311 km/h. Linbyte. Sverige har nu 3 av 5 världsrekord inom FEMA - 10 cc. - 5 cc. - 1.5 cc. ! Resultat och bilder.

9 Aug. 18 - 20 Augusti är det SM i Örebro. Då skall alla komma. Träning fredag, två heat lördag, två söndag. Helge fixar suströmmingsskiva på lördag kväll.

9 Aug. En rysk twin-shaft till. Teknik.

8 Aug. EM i Polen. Falk dubbel Europamästare i 1.5 och 5 cc ! Böhlin 2a i 10 cc. Sverige 2a i lag. Reportage.

23 Juli. Semester-racet i Örebro. Världsrekord av Mats Böhlin i 10 cc. 338.4 km/h. Resultat och bilder.

17 Juli. Tävlingen i Gävle 15 - 16 Juli. Resultat och Reportage.

8 Juli. Örebro-klubben har blivit tillfrågade om de kan arrangera EM 2008. Man funderar på om man orkar. Caster måste ha kommit till beslut till Semestertävlingen 23 Juli. Ska detta gå måste nog alla goda krafter i Sverige hjälpa till.

8 Juli. Inbjudan till Gävle-tävlingen 15 - 16 Juli. Kalender.

4 juli. Tallinn GP 1-2 Juli. Ulf Ek höjde Svenska rekordet i 5 cc. och P. Höjer världsrekordet till 307. Reportage.

18 Juni. Det är dags anmäla ett lag till EM i Pila, Polen. Alla som vill åka ombedes anmäla sig till Sekreteraren Bo Gardh före den 27 Juni.

19 Juni. Falk höjde Svenska rekordet i 5 cc. med 7 km till 301 km/h vid GP i Gävle. Resultat och bilder.

13 Juni. Fin svarv till salu. Annonser.

11 Juni. Vad är detta för dieselmotor? Dieselfraga

11 Juni, FTL-Tia till salu. Annongser.

10 Juni. Bild på krokodilen, en bit ned på sidan Old-timer Örebro.

7 Juni. Pfingsten-Kapfenhardt. Reportage.

21 Maj. Resultat Örebro Brommakannan 21 maj. Resultat.

20 Maj. Oldtimer GP i Örebro. Resultat och bilder. Reportage.

17 Maj. Esterna har nu tränat 311 km/h med Novarossi 4.6. Snart ryker världsrekordet!

17 Maj. Kriger 3.5 WMCR-bilarna nu färdiga. Kriger3.5

10 Maj. I går arbets och träningsdag Örebro.

Sommarväder 20 ° och sol. Banan finputsades inför Oldtimer träffen och Brommakannan samt tränades det sen hela eftermiddagen. Gällande bangräsmode är kortsnaggat gräs, vilket avsevärt underlättas av ny traktor. Tidtagningen sågs över. Vid träningen sågs Gardarna köra snabba 5or, Ulf Eks nya NovaRossi 4,6 göra 280, Mats Böhlin 336 och Björk 330. Vackert väder är beställt och 4 Engelsmän kommer, bl. a. Mr. Oliver.

2 Maj. Inbjudan till OldtimerGP och Brommakannan i ÖREBRO 19 - 21 Maj. Kalender.

30 April. Säsongen har dragit igång,

Octan tränade 29 April i Örebro, där blir mera träning 1 Maj.

Det var kallt, det ösregnade, Clason hade bränsleläcka och kunde inte köra, Björks svänghjul satt i kläm och kunde inte köras och Mats B,s bil gjorde bara 327, men han såg glad ut ändå (ovan).

27 April. Jag vill bara meddela att våran tävling 6 - 7 Maj GÄVLE INT. VÅRTÄVLING (CANCELLED)
Ställes härmed in.
Anledningen är helt enkelt så att vädrets makter har gjort att marken och därmed
banans grönområden inte har torkat ur och lagt sig.
MvH Ola Larsson Ordförande GMBK

24 April. Vad är detta för Tegström motor ? Oldt.

21 April. Mats Böhlin har flyttat och har nya nummer. Tel: +46 (0)8 7607178. Mail: matsbohlin@yahoo.se

17 April. Mera om Tegströms bilar. Oldt.

17 April. Sveriges första lin-biltävling 9 Sept 1945. Oldt.

17 April. Arne Z. första lin-bil. Oldt.

12 April. Sveriges första linbil. Oldt.

12 April. Mats nya 10 cc. vårbilar. Nytt.

3 April. A. Zetterström har tagit Red. i örat och korrigerat många fel om Tegströms bil. Oldt.

3 April. Bilder på 2 Engelska old-timer replikor. Oldtimer.

30 Mars. MB Fabriken har flyttat. Nytt.

28 Mars. Hej från tekn. sekr. Leif Linden. Hög tid att skicka in nya licenser och förardeklarationen.
Förardeklarationen skall helst skrivas i och skickas till mig klubbvis fvb FEMA. Formulär 8.2 Fahrerdeklaration.

25 Mars. Finns intresse för linbilsbyggsats? Insändare.

25 Mars. Am. annons om oldtimer bilar och motorer till salu. Annonser.

24 Mars. Rolf Hagel in Memoriam. Nytt.

18 Mars. Däckskärare sökes. Annonser.

16 Mars. Flera Tegström bilar. Oldt.

13 Mars. Ny batch flood-off från Åkerstedt. Teknik.

13 Mars. Danskt oldtimer loppisfynd från Paris. Franskakort.

12 Mars. Tegströms ET Special från 1945 såld på Stockholms Auktionsverk. Oldt.

10 Mars. SMRU har nu ny adress www.smru.se med 100 Mb lagringsutrymme i ny server. Nu är det plats för hur mycket bilder som helst. Kostnaden blev ca 1000 Sek per år på ett bra webbhotell. Det var ett helvete att fixa. Vi kan tacka data-mannen Hans Björk för att det lyckades.

9 Mars. Ekstrands nya vårbilar. Länk

3 Mars. Kris med hemsidan. Den är redan uppe i 10 Mb totalt. Förra året kom den upp i 20 Mb, tydligen har operatören sänkt taket. Det går inte lägga in mera. SMRU måste nog betala för mera kapacitet, 100 Mb tak vore önskvärt. Skall undersökas.

2 Mars. Någon i Amerikat har en 30-tals bil till salu. Annonser.

17 Feb. Modellflygare Gösta Bengtsar önskar köpa gammalt Super Tigre foder. Annonser

17 Feb. Två nya Stockholms 5 cc. bilar. 5or

17 Feb. Hemsidan är nu tömd på 2005. Allt är sparat i red.s hårddisk samt nedbränt på en förmodat högkvalite disk, som sparas.

7 Feb. Red utgjuter sig om 2006.

Red. har varit uppskörtad turistboskap 2 veckor på Kanarieöarna ock stått i bil- och person-kö, letat parkeringsplats samt frusit på en dyr balkong dit solen aldrig nådde, och har då haft tid att tänka igenom kommande säsong. (Hade kunnat köpa en ny lin-bil för pengarna - så blir det nog nästa vinter).

Körmässigt var Sverige 2005 världens ledande linbilsnation. Vi börjar alla bli äldre och gubbarna dör av, men vi sparkar bra än. Sverige leder tekniskt utvecklingen samt var världssnabbast i 4 klasser av 6. I den femte (5 cc) hade Falk gjort motorn. I 10 cc. har vi Svenska MB 10 motorn, världstopp, spöar de italienska proffsen. Vi har de två ledande motor-Gurusarna - Böhlin och Falk. Så har det aldrig varit förut, på 50 och 60 talen när Sverige var vasst, var USA vassare. Ja, sen hade vi ju Rolf Hagel, men ingen riktig högbredd. Men men nu gäller det att hänga på, annars är man genast omkörd.

Skvaller. Det jobbas i hörnen, Rune G. i Stockholm har redan gjort comeback samt köpt två nya bilar, en ny Piotti 5a samt en Krieger 3,5 WMCR. Lars Wahllund i Gävle gör come-back, har köpt Hagels Huggorm med MB 10 motor. Falk bygger en ny 5a ( vänd Novarossi 4.6 ) som kommer bli fruktansvärd. Björk håller på med en egen NB 3.5 motor. Problemet är som alltid tillgång till bilar och motorer, en ny bil kostar 20 - 30 tusen Sek. eller hårt arbete en heltidsvinter.

Utspel: Vi i Sverige borde organisera en tillverkning av en batch bilar (SMRU 06), kunskapen finns, det är bara viljan och samarbetsförmågan som fattas. Det är för mycket jobb för en person. ( t. ex. 5cc., någon gör bottnar, köper boxar från Denneler, någon gör överdelar, någon avstängare, någon framvagn, sen nästan klart, fantastiska NovaRossi motorer att vända finns hur många som helst). Red. kan åta sig gjuta, fräsa pannor och installera box. Fina 10 cc. bilar finns att köpa hos Denneler. Är det bara Stockholmare och Kerrman som vill nåt?

Hemsidan är nu dags att revidera. Den görs på Red,s abonnemang, gratis hemsida. Max. innehåll är 20 MB. Den är nu full. Det som tar plats är bilderna, så jag ransonerar dem och och tar ned dem till lägsta kvalite. Så jag blir tvungen att ta bort allt från 2005, men inte Teknik, som Red tycker är viktigast. Jag sparar allt i min hårddisk ( där finns också 2004), så det finns kvar tills hårddisken rasar, vilketju bara är en tidsfråga. Om jag orkar kan jag bränna ner det på en högkvalite-disk. Den kan hålla i 50 år - kanske. Orka - det tar många timmar nästan varje dag att brottas med datorn och göra hemsidan. Tid som varit roligare att använda till att göra en snabb bil eller motor. Red. vill inte ägna mer tid än så här till hemsidan, med den här begränsade resursen tycker jag den duger som den är. Dock, den är lite anonym, kanske borde styrelsen sättas ut med tel. och mail-adress? Det skall gå enl. datalagen. Medlemsregister är däremot nog inte tillåtet.

-------------------------------------------------------------------------------------------

7 Feb. Gävle-klubben informerar.

Kallelse till årsmöte, vi har årsmöte den 8/2 2006. mer upplysningar finns på
GMBK:s hemsida.
Även information för nya medlemmar eller andra föreningar finns där ...

MvH
Styrelsen GMBK

-------------------------------------------------------------------------------------------

6 Feb. Rolf Hagel avlidit.

Vår käre

Rolf Hagel

* 11 januari 1935 har lämnat oss

Bara den 20 januari 2006

BRITT
Pernilla och Micke
Pontus och Ann-Charlott
Pia och Cornel
Martin, Marie, Fredrik
Rickie, Louise
Släkt och vänner

När dina steg har tystnat
finns ändå ekot kvar
När dina ögon slocknat
vi alla minnen har
Vi bär dem i vårt hjärta
tar fram dem
då och då
Så är du för alltid
kvar hos oss ändå

Begravning äger rum i Bara kyrka tisdagen den 21 februari kl 11.00.

Efter akten inbjudes till minnesstund. Svar om deltagande till Fonus tel: 046-250710 senast 17 februari.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8 Jan. K-man har mätt motortemp. Teknik.

3 Jan 2006. Jukka Vatanen meddelar att Dick McCoy avlidit, 98 år gammal.

------2006-------------